למרבה הצער החיים אינם תמיד בגדר אגדה המסתיימת ב'אושר ועושר' ואחוז הזוגות בישראל שבוחרים להתגרש נותר גבוה.
הליך גירושין הוא מסוג ההליכים שעליהם ניתן להגיד שהם 'מטלטלי חיים' ומשפיעים על בני הזוג וסביבתם הקרובה באופנים רבים. במאמר זה נתייחס, בקצה המזלג, לאספקט המשפטי בגירושין וננסה למפות ולהגדיר כמה מושגי יסוד בדיני גירושין.
גירושין מתוך הסכמה או גירושין כמאבק?
באופן גס אפשר לחלק הליכי גירושין לכאלה שנעשים מתוך הסכמה ושיתוף פעולה וכאלה שנעשים מתוך מאבק. יש כמובן סקאלה, אך חשוב לעשות אבחנה בין שני המצבים. גם בהליך גירושין שנעשה תוך הסכמה עלולים להתגלות קונפליקטים וחוסר הסכמות – ועדיין מדובר בהליך שעיקרו הוא פישור וגישור והבנה כי פשרה טובה היא פשרה ששני הצדדים להליך יכולים לחיות איתה. מאידך, יש מצבים בהם המאבק יותר יצרי ונתפס כמשחק סכום אפס, במקרה כזה זירת המאבק תהיה בית המשפט או בית הדין הרבני (בהמשך נתייחס לבחירת או קביעת הזירה המשפטית).
בכל מקרה, אופי הגירושין יכתיב גם את סוג ואופי הייעוץ המשפטי. במקרה של גירושין מתוך הסכמה, יכולים בני הזוג לפנות, יחד, למשרד עורכי דין שמתמחה בדיני משפחה וגישור. בהערת אגב, נציין שלגירושין מתוך הסכמה יש יתרונות רבים. בפן המשפטי נציין שבמקרה כזה מדובר בהליך מהיר יותר וזול יותר משמעותית (פער של מאות אחוזים מהאופציה הלוחמנית). מאידך, כאשר הגירושין הופכים לקרב בוץ משפטי, כל אחד מבני הזוג צריך להצטייד בעורך דין נפרד. כאן ההמלצה היא לפנות לעורך דין לענייני משפחה שמתמחה גם בליטיגציה.
מירוץ הסמכויות בהליך גירושין
אחד הדברים הכי חשובים שצריך לדעת על הליך גירושין הוא מה שנקרא 'מירוץ הסמכויות'. כאשר בני הזוג יהודיים, את הפסיקה הדתית הסופית – הגט, יתן בית הדין הרבני. אך עיקר ההליך יכול להתקיים גם בבית משפט לענייני משפחה. ההחלטה היכן יתקיים ההליך, בבית הדין הרבני או בבית משפט לענייני משפחה, היא בסופו של יום בשיטת: כל הקודם זוכה. כלומר, הראשון לפתוח תיק גירושין הוא זה שמגדיר את הזירה. אם התיק יפתח בבית המשפט לענייני משפחה, זו תהיה הערכאה בה נדון התיק; מנגד אם התיק יפתח בבית הדין הרבני, ההליך כולו יתבצע מול הרבנות. במרבית המקרים בני הזוג בוחרים יחד את הערכאה על פי העדפתם ואורח חייהם. אך לעיתים, דווקא בהליך גירושין שמתבצע כמאבק, אחד מבני הזוג יקח יוזמה וייקבע את הזירה. אמנם הפסיקה בשתי הערכאות אמורה להיות ברוח דיני הגירושין (שבעצמם לא סותרים בהכרח את ההלכה היהודית), ועדיין יש הבדלים, בעיקר כאשר אחד מבני הזוג מקיים אורח חיים והשני חילוני. לכן, חשוב להיות ערניים לנושא זה ולוודא שלא תופתעו.
רוצים לשמוע יותר ולהתייעץ, ללא כל התחייבות, עם עורך דין לענייני משפחה שמתמחה בגירושין (הן בהסכמה והן במאבק)? מוזמנים לפנות אלינו צדקה שוחט, משרד עורכי דין ומגשרים.