ירושות צוואות ומה שביניהם

שחרור זמני

כשאדם מגיע לעולם הוא מופיע עירום לגמרי, כך גם לאחר אריכות ימיו הוא עוזב את העולם, עירום.

אדם אינו לוקח עימו דבר מכל מה שצבר במהלך חייו’ בין אם דירה, חשבון בנק, נכסים רבים וכו'.

אחדות המשפחה, ביחס לשאר הנכסים, היא הנכס הכי חשוב שבנה האדם במהלך חייו.

לאחר מותו, המורשת אותה הוא משאיר  לילדיו, האחווה שהוא מצפה שתהיה ביניהם לאחר לכתו והדרכים הטובות שהוא רוצה שבהם ילכו, הם הדברים החשובים באמת.

לא פעם לאחר פטירת ההורים מתחילות מלחמות ירושה מכוערות מאוד, חלקן אף מפרקות לגורמים את השבט שנבנה בעשר אצבעות במהלך חיים שלמים. ולכן בכדי למנוע מחלוקות מיותרות כדאי להשאיר צוואה שכתובה "ברחל בתך הקטנה" כך ידעו היורשים בדיוק מה ציווה המוריש לפני לכתו.

ישנן שתי אפשרויות להוריש את הנכסים בין היורשים

הראשונה והפחות מומלצת היא ירושה על פי דין.

ירושה על פי דין

לרוב, ובעיקר בתא משפחתי סטנדרטי תחולק כך שבן הזוג נשאר עם מחצית הבית שמימלא שלו, ועוד חצי מחציו של בנהזוג שנפטר. כלומר בסופו של דבר ישאר בן הזוג עם 75% מהנכס בתוספת כלי הבית והרכב. מחצית הרכוש הנותרת של הנפטר, תחולק בין הילדים באופן שווה.  כלומר 25%.

כמובן שיש כל מיני סוגי משפחות כמו זוג ללא ילדים או זוג טרי אך אינן רלוונטיות לנושא אשר בו אנו עוסקים כעת, ואשר בהם החלוקה תהיה על פי "סדר יורשים" בחוק הירושה.

נקודה חשובה מאוד בעניין זה היא, שבן הזוג השורד הופך הלכה למעשה להיות שותף בנכס יחד עם יתר היורשים, דבר שעלול במקרי קיצון להוות מקור לבעיות, לדוגמא במקרה שלאחד היורשים הוצא צו עיקול נכסים. מצב כזה עלול להעמיד בסיכון את המשך מגוריו של ההורה השורד בנכס.

כתב ויתור

במהלך השנים התפתח נוהג לא כתוב, בו הילדים חותמים ויתור לאם או לאב על חלקם, וזאת בידיעה, כי ממילא יום אחד לאחר אריכות ימים, הם יקבלו את מלוא הירושה בחלוקה, בין אם על פי חוק, ובין אם על פי צוואה.

אך מה יקרה לאחר שההורה האלמן/ה הכיר פרטנר חדש והם גרים יחד בנכס לאחר שהיורשים חתמו ויתור ? מצב עניינים שכזה מעמיד בסיכון את הירושה העתידה לבוא של אותם יורשים שחתמו ויתור להורה. ולכן גם במצב הזה, עדיפה צוואה מאשר ירושה על פי חוק, ובתוספת הסכם יחסי ממון בין בני זוג אך את זאת נשאיר למאמר אחר.

כאמור בחלוקה ללא צוואה עלול להיווצר מצב שבו יורש אחד לא ירצה לוותר על חלקו מכל מיני סיבות, כגון: לחץ כלכלי, יחסים עכורים בין האחים, חתן או כלה שתלטניים וכו', ולכן, ממעט הסיבות שמנינו כאן, עולה כי עדיף להימנע ממצב כזה.

האפשרות השנייה והיותר מומלצת היא

עריכת צוואה

כאשר אפשרות זו מתחלקת לשתיים

צוואה רגילה

היא צוואה בה אדם יחיד מחליט להוריש את כל רכושו והונו על פי רצונו והחלטתו בלבד. הצוואה צריכה לעמוד בדרישה הצורנית הקבועה בחוק.

בין אם בכתב, בע"פ, ובין אם מודפסת אצל עורך דין ומופקדת אצל רשם הצוואות, העיקר שתהיה צוואה חוקית.

צוואה הדדית

היא צוואה בה בני הזוג חיים יחד ומאחר ואין אדם יודע יום פקודתו, מומלץ לערוך צוואה הדדית שבה ההורה הנפטר מוריש את חלקו בבית, עסק משותף, חשבון בנק וכו' לצד השורד, ורק לאחר פטירת ההורה השני, יחולקו הנכסים על פי מה שנקבע בצוואה ההדדית.

חשוב לדעת. בצוואה הדדית, שני הצדדים מחויבים, למוסכם ביניהם ולכן, ביטול הצוואה כל עוד שניהם בחיים ניתן לביצוע בהודעה בין הצדדים, אך לאחר מות אחד מהם, הרי שהצד השני "כבול" במה שהוסכם בצוואה וההורה השורד לא יוכל לשנות את צוואתו.

אם כך,  "אליה וקוץ בה" ?  לא בהכרח.

המחוקק קבע דרכים בהן יוכל ההורה השורד לשנות את הצוואה אך יהיה עליו להחזיר לעיזבון הנפטר את החלק שהוא עצמו קיבל בירושה מהנפטר, ומהעיזבון תחולק הירושה בין היורשים על פי דין, בדיוק כמו האפשרות הראשונה שנתתי כאן והיא, הפחות מומלצת.

חשוב לדעת. בעת עריכת הצוואה המוריש צריך להיות בריא מבחינה קוגניטיבית כלומר אדם שהוא כשיר משפטית.

אם מדובר באדם מבוגר, למשל מהגיל השלישי רצוי לבקש תור אצל פסיכוגריאטר בקהילה (קופת חולים) ולבצע מבחן "מיני מנטל" המוכיח כי המוריש צלול בדעתו, כך יהיה קל יותר להתמודד עם תביעות כנגד הצוואה המעלות טענות של אי כשירות משפטית.

אדם הלוקה בדמנציה למשל, אינו כשיר לערוך צוואה, והפתרון הוא מינוי אפוטרופוס ולאחר הפטירה הירושה תחולק על פי דין.

עוד נקודה חשובה והיא, שהצוואה צריכה לשקף את רצונו האמיתי של המוריש ללא כל השפעה בלתי הוגנת, אונס או כפיה. תנאים כאלה יכולים להיווצר כאשר לאחד היורשים יש השפעה רבה על המוריש, למשל אם המוריש מבוגר מאוד וחי אצל אחד היורשים, או שחייו מנוהלים הלכה למעשה על ידי אחד מהם.

במידה והצוואה נכתבה בתנאים המנויים  לעיל, ותוגש כנגדה תביעה מוכחת, בית המשפט עלול לפסול את הצוואה ומכאן אנחנו שוב חוזרים לירושה על פי דין, היא אותה אפשרות שפחות מומלצת כאמור.

אחרי שסקרנו חלק ניכר מן האפשרויות הקיימות והמלכודות בדרך, ראינו שכדי להיות בראש שקט על כל נושא הירושה, בין אם אתם המורישים ובין אם אתם היורשים, הרי שברור לכל כי צוואה כדין עדיפה עשרות מונים על ירושה על פי דין.

אנו בצדקה שוחט משרד עורכי דין עוסקים בדיני משפחה, צוואות וירושות. נשמח לעמוד לרשותכם בכל תחומי המשפחה לרבות עריכת צוואה על כל סוגיה.

משרדינו נמצא במתחם האלף, רח' העמית יצחק 5 ראשון לציון בניין מילנייה.

טל : 074-7009817

שחרור זמני

צדקה שוחט

משרד עורכי דין ומגשרים

here for you

חשוב שתבינו - אתם לא לבד! אנו כאן עבורכם ונלווה אתכם בכל צעד ובכל נושא שמשרדנו מתמחה בו.
אנו מעניקים שירות ברחבי הארץ ומלווים את לקוחותינו במסירות, מקצועיות ושקיפות - מתחילת התהליך ועד סופו.

נשמח אם תצרו קשר עוד היום - שיחת ייעוץ ראשוני ללא תשלום!

כל העזרה המשפטית שאתם צריכים תחת קורת גג אחת

specialization

אנחנו בצדקה שוחט עורכי דין ומגשרים מאמינים במניפה רחבה שמאפשרת לנו לספק לכם מענה הוליסטי אך איכותי לקשת רחבה של צרכים.
לכן, לצד התמחות בעריכת דין קלאסית וליטיגציה אנחנו עוסקים גם בגישור והניסיון המצטבר של השותפים וצוות המשרד כולל ייצוג וליווי משפטי בתחומי העיסוק של המשרד:

איך פותחים הליך גירושין

ליווי ללא כל התחייבות, עם עורך דין לענייני משפחה שמתמחה בגירושין (הן בהסכמה והן במאבק)

חוק פינוי בינוי דייר קשיש

פינוי נכס מושכר מדיירים לא משלמים או דיירים לא רצויים כולל פינוי דיירים בדמי מפתח.

שחרור עקב מצב רפואי

ליווי נחקרים וחשודים בחקירות, שחרור ממעצר ייצוג חשודים ונאשמים בעבירות צווארון לבן.

גישור משפחה

ייצוג וגישור בהליכי גירושין, טיפול בצוואות וירושות, בתיקי אימוץ, אפוטרופסות ועריכת ייפוי כוח מתמשך.

שחרור ממעצר חקירה

מתן שירותים משפטיים כלליים כמו עריכת הסכמי מכר, חוזי שכירות, תצהירים ועוד.

צו פינוי מושכר

טיפול ברישום מקרקעין, ייצוג רוכשי דירות ומוכרי דירות, קבוצות רכישה ועוד.

שחרור תחת פיקוח

המשפט האזרחי מסחרי הוא זה שמספק את התשתית החוקית הרגולטורית לפעילות מסחרית.